Bugün Ulusal İguana Farkındalık Günü, bu yüzden bu büyük kertenkelelerle ilgili birkaç şaşırtıcı şeyi takdir etmeye zaman ayırın.
İguanalar çok aktif hayvanlar değildir. Çoğu zaman bu ağaç sakinleri, yırtıcı hayvanlar tarafından fark edilmemek için ormanın gölgesine gizlenerek fazla hareket etmezler. Hareket ettiklerinde yavaş görünüyorlar, ancak takip edildiklerinde hızlanma yeteneğine sahipler.
İguanaların başlarının üstünde “üçüncü göz” adı verilen bir göz vardır. Parietal göz olarak bilinen bu göz, soluk bir ölçeğe benziyor ve şekilleri veya renkleri ayırt edemiyor; ancak ışığı ve hareketi algılayarak iguanaların yukarıdan yırtıcı kuşları tahmin etmesine yardımcı oluyor. Düzenli gözleri sayesinde iguanalar aynı zamanda olağanüstü bir görüşe sahiptir ve uzak mesafelerdeki renkleri ve hareketleri görebilirler.
Kanları soğuk değildir ama iguanalar vücut ısılarını korumak için çevrelerine bağımlıdırlar. Çeşitli anatomik özellikler, kendine özgü gerdanları ve çenelerinin altındaki geniş deri kanatları da dahil olmak üzere vücut ısılarını düzenlemelerine yardımcı olur. Daha düşük vücut sıcaklıklarında kertenkelelerin derisi daha fazla güneş ışığını emebilmek için daha koyu olur. İguana ısındıkça derileri ışınları daha iyi yansıtacak şekilde soluklaşır.
Dişi iguanalar, üç gün boyunca düzinelerce yumurtayı 3 metre derinliğe kadar yuvalara bırakabilir. Yuvalama alanları az ve çok uzak olduğunda dişiler paylaşmak için bir araya gelir.
İguanalar harika yüzücülerdir ve bir su kütlesine dalıp ardından kuyruğunu kullanarak kendisini uzaklaştırarak yırtıcılardan kaçmaya çalışırlar. Uçmak bir seçenek değilse, bir iguana gerdanıyla tehdit edecek ve dikenlerle dolu uzun kuyruğunu kırbaçlayarak başını agresif bir şekilde sallayacak. Diğer bazı kertenkeleler gibi, bir iguana da kuyruğundan yakalanırsa onu “bırakarak” kaçabilir ve daha sonra yeniden büyütebilir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.